mandag 20. januar 2014

Terje Rypdal/ Miroslav Vitous/ Jack DeJohnette - Terje Rypdal / Miroslav Vitous / Jack DeJohnette


Se det for deg: Det er storm ute. Det snør, og det har allerede snødd mye. Snøen ligger overalt, heilt hvit snø, januarsnø, snø som ikke ennå har blitt brun, blaut og ekkel. Og du sitter inne, god og varm. Det er søndag, og du har ingenting du skal rekke. Kanskje har du gyngestol, en sånn gammel en der du ligger like mye som du sitter...  Da er det på tide å gjemme telefonen under ei pute i et annet rom og så sette på nettopp denne skiva. Her finner du fantastisk musikk for dager som denne.

Vi er stolte av Terje Rypdal i Norge. Ikke alle selvfølgelig, men de som liker gitarmusikk, gitarjazzmusikk. Smal gitarjazzmusikk for spesielt interesserte. Er du en av dem, er du garantert stolt av å komme fra samme land som denne mannen. For han er bra, og han var bra. Han kommer sikkert også til å være bra i framtida, for han er så mye mer enn bare Norges største shadow-gitarist og en av musikerne bak Min Bul. Han er også en gitarist med en heilt nydelig gitartone. Han spiller noen ganger underlig og overraskende og andre ganger  rett og slett vakkert, som for eksempel på denne skiva. Gitarspillet her er mer melodiøst og ryddig enn på andre utgivelser, og det er noe av det som gjør plata så bra, for det kler låtene perfekt. Det heile sverer så fint avgårde, akkurat som han snømannen i juletegnefilmen.

Nå er dette ikke ei soloskive, og de to andre herremennene sine bidrag er av samme kvalitet som Rypdals. Samspillet sitter som det skal. Kalngene flyter heilt perfekt sammen, og låtene er først og fremst en bestanddel av en større heilhet. Derfor er det heilt feil å trekke fram enkeltlåter. Derfor gir det lite mening å si at Den forste sene (mer passende tittel skal du leite lenge etter, selv med en litt internasjonalisert staving) skiller seg positivt ut, eller at Fligh utmerker seg som hakket mer atonal enn resten av låtene. Det er ikke så nøye. Denne plata bør du høre tvers igjennom. Det er da den funker best.

Det som er synd, er at du ikke finner plata på Spotify. Bare så vidt på youtube. Kanskje ikke på cd ei gang, men den går fint å finne på vinyl, ebay eller discogs, for eksempel. Ikke er den dyr heller, men noen dager tar det jo å få plata tilsendt. Da kan gjerne snøen ha smelta og vinden gitt seg for denne gang. Men det gjør jo ikke så mye. Det snør nok til neste år au, og da er du forberedt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar