mandag 19. november 2012

Led Zeppelin - How the West Was Won


Det blir jo Zeppelin for tida, da, og liveversjoner er heilt ok når en skal finne ut hvordan disse tingene skal gjøres. Etter hvert har det dukka opp nokså mange alternativer til The Song Remains the Same når det gjelder Zeppelin live. Det er selvsagt ikke noe galt med TSRTS, men den dekker litt lite av katalogen. Da HTWWW kom ut, forandret den ikke så mye når det gjelder hvilke låter som er representert. Også her finnes Heartbreaker, Since I've Been Loving You, Dazed and Confused (i enda lengre versjon), Moby Dick (også lengre), Whole Lotta Love (ditto), Stairway to Heaven... Stort sett de samme låtene som sist. Kan det da være noen vits i å gi ut denne trippel-cden? Ja, tenk, det kan det. Greit, mange av låtene er de samme, men de er ikke like. Det er selvsagt ikke ugjenkjennelige versjoner, men de finner heilt andre løsninger på de mer åpne partiene. I Dazed and Confused dukker f. eks. The Crunge og Walter's Walk opp som instrumentalversjoner. Sånt setter fansen pris på.

Jimmy Page har som vanlig brukt en evighet på å skru på dette for å få det til å låte optimalt. Han har hentet opptak fra to kvelder i 1972 og valgt de beste opptakene. Et par plasser sies det at han har blandet ulike opptak. Verset fra den første kvelden, og soloen fra den andre. Juks? Tja... Det funker nå i alle fall. Lyden er akkurat sånn den burde være. Det låter 100% Zeppelin av alt. Og bandet spiller som bare Zeppelin kan: Tight but loose. Tre akustiske nummer dukker opp: That's the Way, Bron-Y-Aur Stomp og Going to California. Fine versjoner er det også.

Om dette er interessant for andre enn blodfans kan diskuteres. Hvor mye live Zep skal man ha, liksom? Det er nok mest for spesielt interesserte, de som ikke har fått nok etter The Song Remains the Same, DVD (ja den heter bare det) og BBC Sessions. At dette er ei utenom det vanlige god live-plate, kan det allikevel ikke være tvil om. Ett spørsmål bare: Når ting virkelig skal ta av... Når det nærmer seg klimaks i jammen på siste låt... Hvorfor spille Hello Mary Lou? Er det tøft? Tydeligvis...

"Skal du bare kjøpe et livealbum med Led Zeppelin, bør du kjøpe alle." - gammelt jungelordtak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar