mandag 3. desember 2012

Kula Shaker - K



Jeg har ved flere anledninger forsvart Kula Shaker som ett av brit-pop-bandene det går an å høre på. Det vil jeg nok fortsette å gjøre. For meg låter  mye mer brit-poop i dag enn den gjorde på 90-tallet, men det skyldes nok mest at tiden har tillatt meg å glemme hvordan Oasis egentlig låter. Det en i alle fall trygt kan si, er at Kula Shaker, sammen med Supergrass, er representanter for bandene innen sjangeren som faktisk kunne spille.

K er utvilsomt preget av samtida, for eksempel den erkeengelske vokalen, referansen til engelske band på 60-tallet... Men det er også nok av ting her som skiller bande fra andre samtidige band. Det tydeligste er tunge innslag av psykedelia og indisk musikk. Og indisk religion. Og et eller annet indisk språk, vi kaller det sanskrit for ordens skyld. Et hellig språk må det i alle fall være, for østlig religion er en stor del av greia her, og ulike mantra dukker opp i løpet av skiva. tradisjonelle indiske instrumenter som tabla og sitar er også representert på flere låter. En herlig blanding av det britiske og det indiske, med andre ord. Commonwealth.pop, anyone?

Men: Kula Shaker skriver gode låter, og de spiller dem bra. De har funnet en god balanse mellom de forskjellige inspirasjonskildene sine, og de gjør ingen forsøk på å skjule hva de har latt seg inspirere av. Be Grateful When You're Dead/Jerry Was There er nok det beste eksemplet på det siste. Det høres kanskje ikke nødvendigvis ut som Grateful Dead, men at seint 60-talls psykedelia er viktig, er det ingen tvil om. Innimellom hender det allikevel at de legger fra seg de psykedeliske elementene og de indiske instrumentene, og da er de litt for langt inne i brit-pop-leiren for min del. Heldigvis skjer det ikke så ofte. (Dette skulle de få lagt av seg innen plate nummer to...)

Kula Shaker har vært gjenforent og visstnok gitt ut et album med gjenforent besetning. Hvordan det låter, aner jeg ikke, og hvis du besøker bandets hjemmeside, ser det ut som om de nå har gått tilbake til å jobbe hver for seg. Hvis det er det de ønsker, får det være greit. Da de samarbeidet på 90-tallet, lagde de i alle fall god musikk.

Hitsingelen:

Og for de som fortsatt ikke hører likheten med indisk musikk:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar