søndag 9. desember 2012

Landberk - Riktigt Äkta


"Ensam i mörkret trivs jag bäst, ensam i nattens timma." Åpningsordene på Riktigt Äkta forteller nøyaktig hvor vi skal. Seinere, på låta Skogsrået, synges det: "Jag är ensam i skogen och letar." Sånn høres det også ut. Landberk er selve definisjonen på skogsprog.

Skienslabelen Colours var ivrige når det gjaldt å gi ut skandinavisk prog på begynnelsen av 90-tallet. Riktigt Äkta kom ut i 1992. Seinere ga Record Heaven plata ut på nytt, blant annet på picturedisc, som er den versjonen jeg har, og det kan like gjerne sies med en gang: Picturedisc er aldri en god idé. Aldri. Ikke farget vinyl heller. Faktisk er ikke farget vinyl vinyl, det er bare farget, udugelig plast. LPer skal være svarte, bare så det er sagt. Min versjon av Riktigt Äkta støyer og knitrer. Dette er allikevel bare irriterende før første låt starter opp, for musikken tar over og en glemmer alt som hi-fi-freaks bryr seg om. Musikken er rett og slett veldig bra.

Det kan ikke være tvil om at Landberk er svenske. At de synger på svensk er jo ganske avslørende, men musikken i seg selv er også "a dead giveaway" som  det heter så fint. Plata er full av melodier som låter som om de kunne være svenske mollstemte folkeviser. Starten på Nattens Timma, som visstnok har blitt covret av Shining,  kunne i grunnen like gjerne være en vuggevise fra en ensom laftehytte langt inne i de svenske skoger. Illusjonen blir bare forsterket når dragspelet finnes fram på Trädet.

På den andre side: Landberk er også et klassisk progrockband. Akkurat som Änglagård, er de glad i mellotronen og Rickenbackeren-lyd i bassen, og akkurat som Änglagård framfører de låtene perfekt med bare ett unntak. Denne ganga en bommert på gitar i Trädet. Forskjellen er at Landberk har så mye bedre tid.   Musikken er veldig ofte lavmælt, og kontraster mellom sterkt og svakt, høyt og lavt er viktig. Hektisk blir det derimot aldri, ikke masete slik mange progband ofte blir. En lettelse, egentlig.

Denne typen band har sjelden hitlåter eller radiosingler, så istedenfor å legge ut link til én låt, kommer en link til heile plata. Det har vi tid til. Det er uansett bare seks låter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar