søndag 13. januar 2013

Supergrass - Diamond Hoo Ha


Diamond Hoo Ha ble til på historisk grunn i ærverdige Hansa Tonstudio i Berlin. I samme studio hadde blant annet David Bowie, Nick Cave og Iggy Pop laget legendariske og mindre legendariske album. Studioet var visstnok ikke i verdens beste forfatning da Supergrass ankom det, men det må ha vært i mer enn god nok stand til at bandet fikk laget et verdig sistealbum.

I 2008 var det allerede en god stund siden Supergrass' storhetstid. Karrieren hadde nådd toppen seint på 90-tallet. Etter det gikk det lengre og lengre tid mellom turnéer og utgivelser, og det ble etterhvert ganske beskjedent med medieoppmerksomhet. Heldigvis påvirket dette ikke kvaliteten på musikken.

Diamond Hoo Ha inneholder 11 låter av beste Supergrass-merke. Her finnes lite som er nytt for bandet, ikke noen eksperimentering med frijazz eller trip-hop. Det er snarere en slags oppsummering av hva bandet hadde drevet med i løpet av sin levetid. (Dette er nok mer tilfeldig enn planlagt, siden arbeid med enda et album begynte et par år seinere.) Det eneste som kom litt uventet med denne plata, var den tydelig Jack White-inspirerte produksjonen på tittelsporet.

På denne skiva leverer Supergrass for siste gang et knippe flotte låter. Det er vanskelig å peke ut favoritter, men Diamond Hoo Ha Man er noe for seg selv. Andre gode låter er Outside, 345 og Ghost Of a Firend. Flere av disse kunne ha blitt store en gang på 90-tallet, men trendene i 2008 tilsa noe annet. Det er godt vi som lyttere ikke trenger å ta hensyn til sånt.

Diamond Hoo Ha er beviset på at Supergrass holdt jevnt over høy kvalitet på utgivelsene sine heilt fram til de bestemte seg for å gå hver til sitt i 2010. På en måte var det slett ikke dumt å gi seg da. Selv om platesalget dalte, ble de aldri ett av de bandene som slipper gradvis dårligere album i år etter år. Diamond Hoo Ha viser et høyst oppegående og inspirert band, og det er jo slik Supergrass bør huskes

Forresten: Supergrass er ikke en betegnelse på usedvanlig god tobakk, men et slang-uttrykk for ekstra nyttige tystere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar