tirsdag 12. mars 2013

Fafner - Jak Spelar Dik Matt


"Nu är det så att din sista potatis är satt.  Nu är det så att jag spelar dik matt!"

Fafners Jak Spelar Dik Matt er sånn passe schizofren. Av og til får du new-wave i prog-innkledning, gjerne med teatralsk vokal med en smule søsrtats-schwung. Buddha Farm er for eksempel en sånn låt. Andre låter, først og fremst låtene med kvinnelig vokal, minner mer om den mørke 80-talls-popen, selvsagt også dette i prog-drakt. Alt dette låter slett ikke verst, selv om det ikke heilt er min greie. Litt for mye chorus-gitar, lissom.

Når det derimot synges på svensk, endrer bandet karakter fullstendig. Det skjer dessverre bare på to låter, men tøft er det. Ompa og moll-melodier. Kult og morsomt. Det er ikke så godt å vite hva det bør sammenliknes med, men det er umiskjennelig svensk, tydelig preget av folkemusikk. I følge coveret er tittellåta fra 800-tallet, så det må være trygt å slå fast at bandet har fått med seg en dose av kulturarven sin. Dette kunne de gjerne ha vist oftere, kanskje heile tida.

Alt er med andre ord ikke like stas, men på sitt beste er dette riktig så sneisent.

Og siden det er en så fin linje, siterer jeg den én gang til: "Nu är det så att din sista potatis är satt.  Nu är det så att jag spelar dik matt!"


• Jak Spelar Dik Matt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar