lørdag 30. mars 2013

Thule - Natt


Thule, bandet som i følge enkelt, for eksempel med doktorgrad i matte, bare synger om fæsk. Slett ikke sant, selvsagt. På Natt er det faktisk ingen sanger om fæsk, men det kan være greit å ha med, for andre innslag av tilnærmet humor finnes nesten ikke her. (Unntaket er slutten på Goilltegei.)

Natt er nok det perfekte navnet på denne skiva, for så mye mørkere blir det ikke. Låter om 'mørsketi', natt og vandring over fjell og frosne elver der isen når som helst kan knekke og du slukes opp av elva. Tekstene er trykket inni gatefolden, og det er ikke lystig lesing. Ikke bare handler det om det fysiske mørket i Nord-Norge, mørket er også et blide på mørke sider ved mennesket og menneskets historie. Når den nordnorske vokalen også er dyp, dyster og intens, blir det ikke mørkere. "Vil det bli dag igjæn?" undrer Thule for seg selv.

Men Thule er langt ifra en parodi på seg selv. Det er kanskje dystert, men det er også storslagent og majestetisk, og dyktige musikere, god lyd og solide låter plasserer skiva veldig nærme toppen blant Colours' utgivelser. Thule leker ikke butikk. Alle de åtte låtene er godt spilt, og det er heilt tydelig at det ligger masse arbeid bak låtskriving og arrangering. Heldigvis har Thule også sørget for å få inn noen mindre dystre partier i løpet av instrumentalpassasjene for å gi det heile en viss balanse.

Sammenlignet med andre Colours-skiver låter Natt usedvanlig bra, noe som ikke blir mindre imponerende når en leser at plata er spilt inn på 8-spors kassettspiller. Noen må ha visst nøyaktig hva de dreiv med. En eller annen i Thule-systemet må ha hatt sjukt peiling. Plata er det perfekte eksempel på hvordan lo-fi bør gjøres. I stedet for å gjøre sitt beste for å få klein lyd og produksjon, bør en bruke sine begrensede midler for å få best mulig resultat.

Natt har også ett av Colours' mest forseggjorte cover: Gatefold med tekster er allerede nevnt, alt er naturlig nok i mørke farger, plakaten som følger med er nesten heilt svart, og innleggsheftet forteller, på fem språk, at skiva er en 'kriseproduksjon' fra 'den ytterste utkant av vestens vaklevorne sivilisasjon'.

Du tar ikke Natt med deg på stranda eller ut i hagen en solskinnsdag, men når det stormer som verst enten ute eller inni hodet, kan det være tid for Thule.

2 kommentarer:

  1. Hei Trond,

    morsomt å lese bloggen din. Jeg hørte på dette albumet i dag, og tenkte å google litt.
    Dette albumet har jeg hørt på mye siden det kom ut. Jeg bodde i Skien, så i motsetning til deg var det lett for meg å få tak i Colours plater.
    Måtte le når jeg leste din Utopian Fields anmeldelse. Jeg synes albumet er fint, og har hørt mye på det, men er enig at i de går seg vill underveis. Tror ikke tanken om å ikke bruke det samme riffet mer enn en gang hjalp de stort.
    Håper du har noen flere album du ikke har hørt på, slik at du kan skrive noen flere anmeldelser!

    SvarSlett
  2. Hei!
    Nå har jeg søkt langt om lenge etter tekstene til denne plata. Hadde det vært mulig for deg å sende/laste opp et bilde av tekstene? Vet jo at det sikkert ville vært lett å transkribere tekstene selv, men halve diktet ligger jo i hvordan forfatteren selv har skrevet det.
    Mvh
    Emil

    SvarSlett